Certyfikaty

Certyfikat Bio (Żywność Ekologiczna)

Certyfikat Bio

Certyfikat Bio to gwarancja i pewność, że produkty nie zawierają trujących konserwantów, pestycydów, antybiotyków, hormonów i innych sztucznych, szkodliwych dla zdrowia dodatków do żywności.

Certyfikat Bio znajduje się wyłącznie na produktach, które spełniają normy Unii Europejskiej regulowane przez Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Na poziomie krajowym zagadnienia te reguluje zaś ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 11 maja 2017 r. (Dz.U. z 2017 r. poz. 1054 z późn. zm.), która określa zasady wykonania przepisów Rozporządzenia w Polsce.

Jeśli na opakowaniu produktu nie ma certyfikatu Bio (biały listek na zielonym tle, tzw. euroliść), to nie można określać, że produktu jest Bio / ekologiczny / organic.

Nie można mówić, że jajka od lokalnego rolnika są Bio / ekologiczne, jeśli nie posiada on oficjalnego certyfikatu Bio (żywności ekologicznej) przyznanego przez jednostkę certyfikującą.

W Polsce za kontrolę producentów Bio (żywności ekologicznej) odpowiedzialne są specjalnie powołane w tym celu Jednostki Certyfikujące upoważnione i nadzorowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Jednostka Certyfikująca prowadzi kontrole i nadzór nad każdym wydanym certyfikatem Bio (żywności ekologicznej). Jeśli kontrolowany produkt spełnia wszystkie wymogi stawiane produkcji Bio, otrzymuje Certyfikat Bio (ekologiczny) ważny przez okres jednego roku. Każdego roku certyfikat Bio musi zostać odnowiony po przeprowadzonej kontroli przez Jednostkę Certyfikującą.

Osoby, które na stałe wprowadziły produkty Bio (żywność ekologiczną) do swojej diety, wykazują mniejszą nadwagę i otyłość, a tym samym mniejszą zachorowalność na choroby układu krążenia. (Badania francuskie L’Institut National De La Recherche Agronomique)

Badania przeprowadzone przez duńskich i norweskich naukowców wykazały pozytywny wpływ żywności Bio (ekologicznej) na rozwój i zdrowie dziecka. Dzieci, których mamy regularnie spożywają produkty Bio (ekologiczne), rzadziej zapadają na alergie skórne oraz spodziectwo. (Norwegian Institute of Public Health)

Drogeria Bio – tylko certyfikowane kosmetyki i środki czystości

Certyfikaty dla kosmetyków i środków czystości to gwarancja, że wszystkie produkty przeszły kontrole jakości oraz pewność, że skład jest bezpieczny dla skóry i zdrowia.

Certyfikaty dla kosmetyków i środków czystości są wydawane przez oficjalnie uznane jednostki kontrolujące i wydające certyfikaty potwierdzające spełnienie wymogów dla produktów Bio.

Certyfikaty dla kosmetyków i środków czystości

W certyfikowanych kosmetykach i środkach czystości jest zakaz stosowania: surowców GMO, testowania na zwierzętach, sztucznych wzmacniaczy zapachowych, pochodnych ropy naftowej, emulgatorów PEF oraz sztucznych parabenów czy SLS.

Sztuczne składniki w produktach kosmetycznych bez certyfikatu negatywnie wpływają na zdrowie człowieka, w szczególności na rozwój zarodka i płodu. Działają drażniąco na skórę, wywołują reakcje alergiczne, takie jak zaczerwienienia, pokrzywkę czy świąd.

Dlatego też, warto wybierać certyfikowane produkty Bio (ekologiczne), aby mieć gwarancję bezpiecznego składu dla zdrowia.