Szynka Matuli Bio 300 g - Bio Family
Szynka Matuli Bio 300 g – Bio Family
17.79  Dodaj do koszyka

Szynka Matuli Bio 300 g – Bio Family

17.79 

Dodaj do koszyka
Produkt dostępny
Produkt wymaga opakowania termicznego

Szynka Matuli Bio 300 g – Bio Family - Opis

Wyrób wędzony, parzony,
wieprzowy, w osłonce niejadalnej

Szynka Matuli Bio 300 g – Bio Family - Skład

mięso wieprzowe BIO (szynka b/k, do wyprodukowania 100 g produktu użyto 100 g surowca), sól, stabilizator: cytryniany sodu, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, glukoza BIO, substancja konserwująca: azotyn sodu
Konserwant (azotyn sodu) jest dopuszczalny w ekologicznej produkcji mięsa. Gdyby go nie było, powstało by zagrożenie dla zdrowia ze względu na rozwój niezdrowej mikroflory, m.in. jadu kiełbasianego - chorobotwórcza toksyna / trucizna wytwarzana przez drobnoustroje w produktach mięsnych.

Aby producent otrzymał pozwolenie na zastosowanie konserwantu, musi wystąpić po zgodę do Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych. Jeśli zgoda została wydana, wtedy producent musi przedstawić zgodę i skład do jednostki certyfikującej, która akceptuje skład zgodnie z Rozporządzeniem Unii Europejskiej i wtedy dopiero produkt otrzymuje certyfikat ekologiczny. Dopuszczalne ilości konserwantu nie są zagrożeniem dla zdrowia, jest to 50 ppm na 1 kg (50 ppm= 0.0499999999 gram/kg).

Szynka Matuli Bio 300 g – Bio Family - Wartości odżywcze

Wartość energetyczna8 g
Tłuszcz3,4 g
Tłuszcz w tym kwasy0,4 g
Węglowodany0,4 g
w tym cukry_
Błonnik19 g
Białko1,7 g

Produkty świeże wysyłane są z wkładami chłodzącymi, które utrzymują niską temperaturę.